Alkohol: Granaths ABC.

God eftermiddag mitt herrskap. Det är en riktigt vacker och frisk höstdag i Roslagen, humöret är på topp och jag ämnar skriva ett alldeles utomordentligt informativt inlägg idag. Det skall, möjligen något subjektivt, handla om alkohol i allmänhet, alkoholvanor och beteenden i synnerhet. Jag skall försöka hålla en någorlunda översiktlig disposition. Subjektivt eftersom det är mina egna observationer som nedan skall redogöras för, möjligen "här och där" objektivt eftersom det finns vissa sanningar som är så kallade universala och som är svåra att förkasta och ifrågasätta. När jag är klar med detta inlägg så skall ni vara så kallade experter i ämnet och jag hoppas att det för er blir en bra "start" på lördagen.

Population:

Jag skall nedan redogöra för de fyra klasserna i vilka den svenska befolkningen klassificieras efter. En slags "mall" om ni så önskar enligt den så vida kända "tårtmodellen". Först och främst har vi klass IV, i denna klassen hittar vi diverse olika personligheter, det alla i denna klassen har gemensamt är att de är nybörjare vad gäller alkoholförtäring. Fjortisar, pingstvänner, muslimer, mesar i allmänhet, veganer, kristdemokrater och så vidare. Individerna i klass IV blir berusade av minsta lilla droppe av alkohol, en 2,25% cider eller en vanlig folköl på 2,8%, det finns även en överhängande risk att dessa människor faller "pladask" efter att ha tagit nattvarden, detta gäller självfallet ej muslimerna. Storleksmässigt får cirkus 15% av hela svenska befolkningen rum i klass IV.

Klass III. Detta är den, utan någon som helst tvekan, den största klassen, cirkus 60% av den svenska befolkningen befinner sig i klass III. Den kan, med viss tvekan, jämföras med den så kallade "anonyma medelklassen" i Sverige, men ingen regel utan undantag självfallet. Vilka slags individer finner vi då i klass III? Det är "gemena man" som har ett arbete att sköta under veckodagarna, och som endast då det är helg unnar sig att gå på krogen och "ta en öl", med vissa undantag kan dessa invidivider även "ta ett glas vin" till maten på en tisdagkväll eller dylika dag. Eftersom dessa individer icke dricker ansenliga mängder alkohol är "tröskeln" inte så vidare hög, och dessa individer blir tämligen snabbt salongsberusade och passar de sig inte har de "supit upp frugans hushållskassa som skall räcka till den 25:e."

Vi går raskt vidare till den så kallade eliten, eller proffsen, klass II. Individer i denna klassen är utomordentlig vana vid att förtära ansenliga mängder alkohol, lite beroende på yrke och andra omständigheter förtär dessa invidider alkohol cirkus 4-5 dagar i veckan. Dessa individer behöver en så kallad "sjuttis" för att "suset och duset" skall märkas på dem, och de har inga problem att "gå på skiftet" fredag eftermiddag för att "gå av skiftet" söndag morgon med ett mer eller mindre konstant "sus och dus" därimellan. Individerna i denna gruppen tillämpar även vad som kallas för en "power-nap", alltså en liten "taktikare" mellan förtäringarna för att på det viset sova av det "värsta ruset" för att alldeles i nästa stund fortsätta förtäringen. I denna klassen befinner sig en utvald grupp av individer, cirkus 15% av den svenska befolkningen.

Den sista, och minsta klassen, klass I är de så kallade "parkbänksnötarna". På grund av den svenska "alkoholhistorien" så är denn klassen tämlig stor, cirkus 10% av den svenska befolkningen har haft oturen, eller turen beroende på synsätt, hamnat i klass I. Dessa invidider har endast ett mål i livet: att förtära alkohol så mycket som möjligt är, och alldeles oavsett veckodag så är det ett måste för dessa individer att få i sig alkohol oavsett i vilken form alkoholen tar sig uttryck i, T-röd, dessertvin, öl, sprit, ättika och så vidare. Vidare så hamnar dessa individer i ett så kallat tillstånd av abstinens om de inte förtär alkohol, på grund av detta så finner vi en ansenlig mängd av kriminella individer i denna klassen.

Slutligen skall det påpekas att det är oerhört lätt att gå från en klass och upp till en annan. Individer i klass III kan exempelvis med ändrade alkoholvanor tämligen snabbt röra sig upp till klass II, individer i klass II, om de icke passar sig, hamnar lätt i den högsta klassificeringen: klass I. Dock är det oerhört ovanligt, nästintill en försvinnande andel går exempelvis från klass III ned till klass IV. Vad beror då detta på, det skall jag redogöra för nedan.

Förtäring av alkohol: Volym, tid, vikt och rutin.

Oavsett i vilken klass en individ befinner sig i, så finns det vissa grundregler, faktorer och variabler som med andra ord gäller för hela populationen. Självfallet tar sig detta olika uttryck beroende inom vilken klass individen befinner sig i. För det första är det alldeles självklart på det viset att den mängd, volym, som en individ förtär står i direkt förhållande till hur pass berusad individen blir, även val av alkoholhaltig dryck spelar självfallet en cental roll, men i slutändan är det endast volymen "ren" alkohol som spelar en avgörande roll. Jag skall i det fortsatta resonemanget hypotetiskt tänka mig en så kallad "sjuttis" vodka av märket "Explorer", alltså 70 cl 40% ren sprit, huruvida ni vill späda ut denna med så kallad "slödryck" eller "groggvirke" spelar för detta resonemangets skull ingen vidare roll.

Beroende på inom vilken tidram en individ förtär denna mängd alkohol står i direkt samband till hur pass berusad en individ blir, förtär en individ en "sjuttis" vodka inom en timmes tid så blir individen förmodligen ofantligt berusad, och befinner sig denna individen i klass IV så finns det vidare en överhängade risk för så kallad "alkholförgiftning" och denna individen skall förmodligen omedelbart uppsöka vård vid närmaste sjukhus. Medans en individ i klass I inte nämndvärt kommer att påverkas av en "sjuttis" inte ens om den förtärs inom en timmes tid.

Hur pass mycket individen väger spelar även det en central roll i hur pass berusad individen blir av "sjuttisen". En grovt byggd individ på ansenliga 100 "pannor" har en större chans att "parera" alkoholen som rinner i blodet än en så kallad "fjortis" som väger 45 kg exempelvis.

Den sista faktorn, och enligt mig, den alldeles i särklass, viktigaste faktorn är rutin. Det är självfallet på det viset att rutinen hos en klass IV individ är avsevärt mindre än hos en klass I individ. Detta beror vidare på den "träning" eller erfarenhet individen besitter. Med andra ord: en klass I individ har en vid erfarenhet av alkohol, och tål på grund av denna erfarenhet mycket, mycket mer än en nybörjare inom klass IV. Hade det icke varit för denna sista faktorn "rutin" så hade det förmodligen varit tämligen enkelt att formulera en slags matematisk formel för hur de tre första faktorerna står i förhållande till varandra, men beroende på den sista faktorn "rutin" så är detta ett oerhört komplicerat och ohanterbart "företag".

Slutligen så skall det nämnas, som ett varningens finger, att det är oerhört viktigt att veta inom vilken klass en man själv befinner sig i, och vidare inom vilka slags ramar förtäring ges utrymme inom. Med andra ord så skall individerna avancera uppåt i klasserna med försiktighet och förstånd. Befinner du dig i klass IV men förtär alkohol som en klass II individ så finns det en oerhört stor risk att du till slut inte "hänger med" och du kommer alldeles snarast befinna dig sovandes i dina egna spyor på en skabbig toalett utan vare sig dignitet eller hopp om att komma ur situationen på egen hand eller maskin, då det redan är tal om ett så kallat "maskinhaveri".

Detta inlägg skall här avslutas, det var cirka dubbelt så långt men på grund av tekniska besvär, försvann nederdelen...

MVH Peter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0